keyboard_backspace Terug naar het overzicht

Een lokaal duurzaam warmtebedrijf, met bewoners in Driel als mede-eigenaar

thema Duurzame Warmte
icon
20

icon
5

icon
28

Duurzame Warmte

Aantal geïnteresseerden:
5

Status:
Bezoek de online thema-avond Duurzame Warmte op donderdag 27 januari a.s. om 20:00
Facebook icon Instagram icon

Beschrijving

Met dit idee gaan we de komende tijd aan de slag!  

 

Bezoek de online thema-avond Duurzame Warmte op donderdag 27 januari a.s. om 20:00

Het webinar op 10 januari jl. bleek te kort om alle informatie over Collectieve inkoop warmtepompen,  Een lokaal duurzaam warmtebedrijf opzetten en  Meer informatie over subsidies en financiering met u te delen. Daarom organiseren we een aparte thema-avond over Duurzame Warmte op 27 januari a.s. om 20:00. We gaan dieper op de onderwerpen in. Ook gaan we, ondersteund door gemeente, een werkgroep oprichten die aan de slag gaat met een collectief warmtebedrijf in Driel en het samen inkopen van warmtepompen. Ook als u alleen meer informatie wilt, bent u van harte welkom. Wilt u zich aanmelden voor deze thema-avond? Dat kan door een e-mail te sturen naar [email protected]. U ontvangt dan van ons op 27 januari op uw e-mailadres een linkje naar de bijeenkomst. De gemeente is er ook weer bij.

 

 

-------

 

 

 

De ketel is aan vervanging toe, je baalt van de hoge gasprijs, je wilt duurzamer leven, of misschien wel alle drie. Verwarmen, koelen, douchen en koken kan prima zonder gas. Met wat extra isolatie, slimme radiatoren, ventilatie en nog wat zonnepanelen op je dak ben je met een warmtepomp al snel duurzaam, maar je bent ook zo 30.000€ verder. Als je dat leent en in 20 jaar aflost, dan kost je dat circa 150€ per maand, wat de gasrekening vervangt. Toch doen maar weinig mensen dit. De drempel blijft hoog. Wie helpt mij aan de beste oplossing? Wat als je eerder wilt verhuizen? Wat doe je dan met de lening? Wat is mijn huis dan extra waard?

 

Wij willen deze drempel wegnemen. We richten in Driel een energie coöperatie van gemeente en bewoners op, die een gezamenlijke warmte/koude installatie laten aanleggen waar alle bewoners zich op kunnen aansluiten. In 2020 zijn 24.000 woningen aangesloten op zulke warmte/koude netwerken en dit aantal zal de komende jaren alleen maar sterk toenemen. Grote gebouwen als een school en een conservenfabriek leveren namelijk per saldo warmte op, individuele huizen hebben juist warmte nodig. Als er dan nog extra warmte nodig is, kun je dat ook uit water halen, uit thermische zonnepanelen, uit de riolering of zelfs uit de waterleiding. 

 

Warmte en koude gaan we uitwisselen in een lokaal net met een grote warmtepomp en een buffer, zodat je gegarandeerd warm water, een warm huis en koeling in de zomer geleverd krijgt. Ook hier ben je zelf de eigenaar, samen met andere aangesloten buurtbewoners. In tegenstelling tot een oplossing per huis, wordt alles voor je geregeld, inclusief de aanpassing van je huis. Maandelijks betaal je een bedrag vergelijkbaar met een oplossing per huis, maar veel minder dan bij een warmtenet van bijvoorbeeld Vattenfall, want een coöperatie hoeft geen winst te maken en de bank stapt graag met zeer lage rente in zulke duurzame projecten. Wil je verhuizen? Dan kan de nieuwe bewoner de aansluiting overnemen, want je hoeft geen lening af te lossen. Wil je meedoen met onze zonnepanelen? Hoe meer, hoe beter: je elektriciteitsrekening wordt verlaagd, want ook die investering verdient zichzelf snel terug. Wil je een elektrische auto laden? Ook dat regelen we, want als de auto’s laden, staat de warmtepomp juist te sudderen. Dat regelt het systeem helemaal zelf, waardoor we steeds goedkoper met elkaar energie kunnen uitwisselen. Het rendement is voor jou, als lid van de coöperatie. 

Alle reacties (0)

U kunt reageren op dit idee door in te loggen met uw inlogcode